Zöld geocaching

Nyitott túráink

Nyitott túráink

Öko-mobil túrák

Kincskereső projekt

Kincskeresés / Questing

Támogatóink

Montex

Life

Tájközpont

Gömbpanoráma

Körpanoráma
Ezt látnod kell élőben is!

Ökopark bemutatása

 FacebookTwitterGoogle BookmarksiWIWNyomtatás
2006 tavaszán kezdtük a Gazfűi-Duna partján kialakítani 2,7 hektáros ökoparkunkat.

Főbb célkitűzéseinket sorra valósítjuk meg:
 
 • Lehetőséget teremteni a jellegzetes szigetközi táj újszerű tematikus bemutatására (vizes élőhelyek, galéria erdő, mező, szántó), annak sajátos fajaival, ökológiai összefüggéseivel
 • Különböző korosztályok részére a természet folyamatainak kézzelfogható bemutatása (természetismereti és készségfejlesztő játszópark megvalósításával)
Élővízbölcső Flowform Angliából 2000 l-es akváriumrendszer
 • Működés közben bemutatni a fenntartható vidékfejlesztés technológiai alternatíváit: napkályha, szelektív szemétgyűjtés, komposztálás,  gyökérzónás szennyvíztisztítás stb.
komposzt wc is oktat

 • A gyakorlatban bemutatni és oktatni a biokertészkedés fortélyait (zöldség, gyümölcs, fűszernövény, gyógynövény termesztés, ebből jelenleg a gyümölcstermesztés aktív,a többire sajnos az idei évben nincs kapacitásunk)
 • Létrehozni és fenntartani a régi szigetközi és magyar tájjelegű gyümölcsfajták géncentrumát (jelenleg 65 régi fajtánk van 220 egyeddel), számukat sajnos a kósza pockok tavaly vagy húsz egyeddel megrövídítették. A harcot nem adjuk fel, de egyenlőre a pockok állnak nyerésre. 2013 júliusának közepén érkezik hozzánk egy pocokfogó cicamama két ivadéka, remélhetőleg pocokfogásra kiképezve...
 • Létrehozni és fenntartani az ősi gabonafélék és a ritka és védett gyomfajok géncentrumát
 • Lehetőséget teremteni a hagyományos háziállatok testközeli megismerésére (állatsimogató karám keretein belül, jelenleg két rackajuhunk, egy ciktánk, egy cigájánk és egy merinó ürü  várja a fűvel teli barátkozó kezeket)
 • Ősi szigetközi kézműves mesterségek bemutatása és tanítása (aranymosás, kosárfonás, hálócsomózás stb.). Kültéri kemencénkben a tönkölybúza örlésétől a dagasztáson át a nagyszerű parasztkenyér vagy a langalló megsütéséig vehetnek részt az érdeklődő diákcsoportok vagy családok.
Bőr karkötő készítése
 • Lehetőséget teremteni a színvonalas népkultúrából táplálkozó valamint természetvédelmi jeles napokhoz kapcsolódó rendezvények lebonyolítására (pl. táncház, öko-folkfesztivál).
 • Régi magyar közösségi játékoknak helyszínt biztosítani (íjászat, méta stb.), valamint új természeti „sportoknak” bázist teremteni: Falubájk, Tájevezés, vízitúráknak bázishelyet nyújtani
Íjászkodás árnyékban
 • Olcsó és színvonalas sátorozó szálláshely  diákoknak és családoknak kb. 125 fő részére
 • Négy parasztházunk nagyon színvonalas és megfizethető árú szálláshelyekkel várja a pihenni vágyó családokat és táborozó diákokat. Házanként két 6 ágyas szoba, wc, zuhanyzó. konyhapult, teljes felszereléssel, csak hálózsákot kell hozni.


Tekintse meg
a Pisztráng Kör bemutatkozó videójaát!

Bemutatkozó videó