Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.
HU | EN
Facebook Instagram YouTube

"ESD Duna/Dunaj" projekt


2021.10.06. 14:33
Megkezdődött az ESD Duna/Dunaj (Oktatás a fenntartható fejlődés érdekében a Szigetköz-Csallóköz régióban) című projekt.

A Szigetköz-Csallóköz régióban az „Európa legnagyobb szárazföldi deltáját” magában foglaló Szigetköz és Žitný ostrov (Szigetköz-Csallóköz) térsége természeti adottságai szerint egységes táj, melynek kialakulása hasonló okokra, a Duna tájformáló szerepére vezethető vissza.

A határ mindkét oldalán összetett ágrendszerrel szabdalt térség hasonló kockázatokkal és problémákkal néz szembe, illetve védett területeik közelsége egyaránt indokolttá teszi a térségben a természetvédelmi tevékenységek összehangolását. Felismerve, hogy megfelelő környezeti nevelési és szemléletformálási tevékenységek nélkül hosszú távon nem lehetnek hatékonyak a természetvédelmi törekvéseik, illetve kihasználva a Szigetköz Natúrpark 2018. évi létrehozásával járó lendületet az együttműködő partnerek (Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, Somorja Város, RRA Šamorín, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, Pisztráng Kör Egyesület és a Szigetköz Natúrpark Egyesület) úgy döntöttek, hogy a sikeres természetvédelem előfeltételeként a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos környezeti nevelésre helyezik a hangsúlyt. Következésképpen a projekt célja a határon átnyúló környezeti nevelési programok kiterjesztése egyrészt a célcsoportok kiszélesítése által (óvodások, tanárok, nyugdíjasok és hátrányos helyzetűek bevonásával), másrészt az együttműködő intézmények kapacitásfejlesztése által, amely egyaránt lehetővé teszi a környezeti nevelési tevékenységek résztvevői számának növelését, illetve a nyújtott szolgáltatások minőségének javítását.

A Pisztráng Kör Egyesület tevékenységei a projektben:

Mobil interaktív kiállítás a biodiverzitásról, melynek tematikája a Szigetköz és Csallóköz jellegzetes élőhelyeit fogja bemutatni napjaink szélsőséges pozitív és negatív példáin keresztül. A kiállítás a projekt 2 éve alatt min. 6 SK-HU helyszínen fog turnézni.

Négy db 12 személyes kenut és 1 speciális kenuszállító tréler is beszerzésre kerül, mellyel az óvodásoktól, alsó tagozatosokon át a mozgássérülteken keresztül a nyugdíjasokig szinte mindenkit biztonsággal vízre tehetnek és bemutathatják számukra Szigetköz természeti értékeit.

Beszerzésre kerül 15 db e-bike és 1 db speciális kerékpárszállító tréler, melyek segítségével akár 50-80 km-es határon átnyúló programok is megvalósíthatók lesznek pl. Dunasziget-Pozsony kerékpárral, majd kenuval vissza Dunaszigetre.

72 alkalommal szerveznek hátrányos helyzetű és sérült fiatalok részére környezeti nevelési műhelyfoglalkozásokat.

Program: Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program

Projekt címe: Oktatás a fenntartható fejlődés érdekében a Szigetköz-Csallóköz régióban

Projektrész ERFA támogatása: 90 122,10 EUR

Bővebb info: Pisztráng Kör Egyesület, Mosonmagyaróvár, Határőr u. 7. Tel.: +36 20 356 20 68
E-mail: zoli@pisztrangkor.hu

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.