Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.
HU | EN
Facebook Instagram YouTube

Befejeződött a Mosonherb


2021.10.06. 11:35
Sikeresen befejeződött a "Mosonherb" projekt megvalósítása. 
A „Mosonherb” projekt a Pisztráng Kör Egyesület és Somorja város önkormányzatának közös gyógynövényes szemléletformáló akciójára irányult. 
A projekt során a dunaszigeti Ökoparkban egy speciális gyógynövénykert létesült, melyben a meglévő fűzkápolna köré szirom szerűen magaságyások, mélymulcsos ágyások, rózsalugas, kivi és szeder lugas, fűszerspirál, mezítlábas taposóösvény, pillangó és méhlegelő, rovarhotel, napvitorlás foglalkoztató helység és pihenőpadok készültek. A növények betelepítésében és gondozásában eddig több mint 600 diák vett részt egy-egy workshop keretében. A gyógynövényes műhelyfoglalkozásokon megismerkedtek vadon élő és termesztett gyógynövényfajokkal, valamint felhasználásukkal is. Gyógynövényes szappant, kenőkéket, lekvárt és aprósütiket is készíthettek.

A projekt zárásaként szeptember 11-én gyógynövényfesztivált szerveztünk, melyen az ünnepélyes átadáson és megáldáson túl egy 20 állomásos vetélkedő keretében a megszerzett ismereteken túl, közvetlen tapasztalatokat is szerezhettek a résztvevők, köztük szlovákiai érdeklődők is.

Szeptember 22-én online konferenciát bonyolítottunk le, ahol a projektpartnerek mellett a résztvevő iskolák pedagógusai is részt vettek és megosztották egymással tapasztalataikat és kifejezték a projekt folytatásával kapcsolatos igényüket is.

Szeptember 23-án a Somorjához tartozó Tejfalun került sor az iskolai gyógynövényfesztiválra amelyen a partner által szervezett hasonló fesztivál példáján a diákok 6 állomáson foglalkoztak tematikus feladatokkal.

A „MOSONHERB” című, SKHU/WETA/1901/4.1/023 számú projekt az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program, Kisprojekt Alapjának keretében valósult meg.

A kisprojekt megnevezése: Szigetköz és Csallóköz első közösségi gyógynövénykertjei

A kisprojekt rövid címe: MOSONHERB

ERFA támogatása: Pisztráng Kör Egyesület 27.228,44 EUR, Somorja Város 15.477,68 EUR

Bővebb információ: Pisztráng Kör Egyesület, Mosonmagyaróvár, Határőr u. 7. Tel.: +36 20 356 20 68
Fűzfa Zoltán, E-mail: zoli@pisztrangkor.hu, Honlap: www.pisztrangkor.hu

Somorja Város, cím: Mesto Šamorín, Hlavná 37, 931 01 Šamorín
Fašanga Lea, email: lea.fasangova@samorin.sk, tel.: +421908703682