Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.
HU | EN
Facebook Instagram YouTube

XVI. Tájevező verseny


2022.10.05. 11:48

2022. szeptember 24-én, egy napsütéses szombaton került megrendezésre a XVI. Tájevező Verseny Dunaszigeten, a cikolai mellékágrendszerben.  A verseny lényege, hogy térkép segítségével, tetszőleges útvonalon a kijelölt állomásokra eljussanak a versenyzők, ahol játékos ügyességi és elméleti feladatok várnak rájuk, melyek megoldásával pontokat tudnak gyűjteni. Mindezt a Duna legnagyobb szárazföldi deltájában, a csodálatos Szigetközben kenuval vagy kajakkal, így a kaland és az élmény garantált! A résztvevők hosszú táv (kb. 22 km) és rövid táv (kb. 14 km) között választhattak. Összesen 80 csapat indult, 7 különböző kategóriában, kenukkal és kajakokkal. 

A versenyt a Pisztráng Kör Egyesület szervezte és valósította meg. Támogatóink voltak: a Mountex túrabolt, az Aktív Magyarország, valamint a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. 
 


A regisztráció reggel 8:30-kor kezdődött, ahol a csapatok megkapták a menetlevelüket, valamint mindenki választott magának egy „Tájevező verseny” feliratú és logójú pólót. 
A rajt előtt Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör Egyesület elnöke köszöntötte a versenyzőket és tartott egy rövid eligazítást. Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős államtitkára is köszöntötte a rendezvény résztvevőit, majd családjával el is indultak a mezőnyben, ahol 4. helyezést értek el. 

A köszöntő után először a hosszú táv versenyzőit indítottuk 2 percenként, majd utánuk következtek a rövid távosok. A csapatok a startnál kapták kézhez a térképet, melyen a kijelölt pontokat kellett megtalálniuk, rövid távon 5 bóját, hosszú távon 10 bóját. Minden érintendő ponton válaszolniuk kellett egy, a Szigetközzel kapcsolatos kérdésre, melyekre felkészülni Dr. Timaffy László Szigetközi Krónika című könyvéből tudtak. Az idei téma a „Falubeliek” című fejezet volt. Ezen kívül az 5 állomáson helyi segítők vezetésével ügyességi feladatokat is teljesíteniük kellett. Az egyiken szétdarabolt Szigetköz térképet kellett helyesen kirakni időre, egy másikon a Szigetközben megtalálható állatokat és növényeket kellett felismerni és megnevezni, például hód koponyát, őz lábat, szürkegém tollat, kökényt, kányabangitát, gyepűrózsát és még sok mást. Egy következő állomáson árvízveszedelem söpört végig és a versenyzőknek az elúszott használati tárgyakat kellett összegyűjteni, de volt olyan is, ahol egy slack line segítségével tudták próbára tenni egyensúlyérzéküket a lelkes résztvevők. 
 


A verseny 17 órakor zárult, majd a beérkezést követően a Tündérsziget Ökoparkban fogyasztották el jól megérdemelt vacsorájukat a versenyzők. Idén a menü egy igazán finom, bográcsban készült birkagulyás volt, de gondoltunk a vegetáriánusokra is, ők zöldségszószos, sajtos spagettit fogyaszthattak. A vacsorát követte az eredményhirdetés, ahol Fűzfa Zoltán ismertette a kvízkérdések helyes megfejtéseit, majd Sziklai Tibor (Mountex) és Fűzfa Veronika (Pisztráng Kör Egyesület) átadták a díjakat a kategóriák első három helyezettjének. Különdíjat idén a legfiatalabb és a legidősebb versenyző kapott, valamint egy egyedi, kézzel készített fa evezőlapát is gazdára talált egy olyan versenyző személyében, aki már több mint 10 alkalommal vett részt a Tájevező versenyen. 
 


Az este egy fergeteges hangulatú szigetközi, tánctanítással egybekötött táncházzal zárult, amihez a Kislaptáros Népzenekar húzta a talpalávalót. Miután a fiatal és az idősebb korosztály is egyaránt jól kitáncolta magát, mindenki megérdemelt pihenőjére tért.
Jövőre folytatjuk!