Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.
HU | EN
Facebook Instagram YouTube

Öko-mobil túrák


Ökomobil flotta

A Duna szárazföldi deltája, a Szigetköz és a Csallóköz közel 1000 km-es vízrendszerével számtalan kenutúrára ad lehetőséget. Egy napos túrák esetén akadályt csak a távolságok és azok leküzdése jelenti. Ennek leegyszerűsítésére találtuk ki még 2012-ben az öko-mobil flottát, amely egy kenu/kerékpár szállítására alkalmas trélerből, 30 trekking kerékpárból és 8 indián kenuból áll, melyek dunaszigeti bázisunkon, az Ökoparkban találhatóak.  A csapat  az Ökoparkban felveszi kerékpárját és elkerekezik Rajkára a Trianoni-zsilipig, ohol a kenuval felpakolt trélerrel és mikróbusszal már várjuk őket. A kenukat levesszük, bringákat feltesszük, evezők-mentőmellények-hordók elő a kocsiból és kezdődhet is az evezős kaland vissza Dunaszigetre...

2020 őszétől a BIKE&BOAT projektben beszerzett eszközöket is mi üzemeltetjük. Így most már 100 kerékpárral, 40 kenuval és 16 db kettes túrakajakkal is megvalósíthatóak a túrák. Összesen 15 öko-mobil túrát alakítottunk ki, melyek kifejezetten a Szigetköz - Csallóköz - Mosoni-sik izgalmas természeti csodáit segít felfedezni. Hosszúság és nehézség szint szerint igyekeztünk sorba állítani a túrákat. Bővebb információért kattints a túra címére! Egyes túrák csak megfelelő vízszint esetén működnek. A túrák költsége tartalmazza a szükséges eszközöket: a kerékpárt, hajót, evezőt, mentőmellényt, igény szerint vízhatlan hordót és bukósisakot valamint a szállításukat és a túravezetést. Több napos túránál a szállást és étkezést meg tudjuk szervezni. Annak költsége a szálláshely minőségétől és az étkezés szolgáltatójától függően változik.
 

Gazfűi – Duna túra I.

Ökopark – Ló-sziget – Ökopark
Evezés: 8,5 km - Tekerés: 7 - 12 km - Nehézségi szint: 1

Gazfűi-DunaHa kezdő kenus vagy, vagy csak nagyon vágysz már egy kis kikapcsolódásra, nyugalomra, feltöltődésre, akkor ez a neked való túra! A táj és élővilág gyönyörű, a víz kristálytiszta, békés és meleg, ráadásul még árvíz idején is evezhető! (Zsilipsoron keresztül kapja szabályozott mennyiségű vizét az árterületen kívüli vízfolyás.) A kiindulópont rögtön az Ökopark árnyas és kavicsos partú kikötője. Itt rakjuk vízre a kenukat. A sodrás szinte elhanyagolható, legtöbbször csak a vízinövények állásából következtethetünk arra, hogy árral szembe evezünk e, vagy sem. A víz annyira tiszta, hogy magunk alatt láthatjuk az összes hínárt, gyökeret, halat és mindenféle élőlényt. A legkülönlegesebb állatok közé tartozik az édesvízi szivacs, amely csak a különleges tisztaságú vizekben képes megélni. Itt szinte testközelből figyelhetjük meg a madárvilágot. Láthatunk a part menti zsombékokban és nádasban bujkáló kisvöcsköket, vízbedőlt farönkökön napozó tőkésrécéket, fiókáikat nevelő, hínárt majszoló hattyúkat, tavirózsa és tündérrózsa leveleken futkosó vizityúk csibéket, száraz ágakról minket figyelő vörös gémet, halászó szürke gémet, vagy a fejünk fölött köröző egerészölyvet. Út közben a rengeteg látnivaló mellett természetesen lesz lehetőségünk ügyességünket is kipróbálni, belógó, bedőlt ágakat kerülgetni, szűk helyeken manőverezni, csőben bujkálni, fürdeni és lazítani is. A folyókanyarokban lélegzetelállító látvány a víz felszínén visszatükröződő fák színpompája. Az élménydús evezés végcélja a Ló-sziget, ahol a folyó a töltéshez ér. Itt lehetőség nyílik úszkálásra, napfürdőzésre, sétára, tűzrakásra és elemózsiánk elfogyasztására is. Innen biciklivel térünk vissza szálláshelyünkre, igény szerint kisebb-nagyobb kitérőkkel, akár a Denkpáli hallépcsőt is meglátogathatjuk. A rövid biciklitúra végeztével megpihenünk a szálláshelyünkön.
 

Gazfűi – Duna túra II.

Ökopark – Part büfé – Ökopark
Evezés: 8,5 km - Gyaloglás 1 km - Nehézségi szint: 1

 

Cikolai – mellékágrendszer túra

Ökopark – Kisvesszősi kikötő - Ökopark
Evezés: 5 - 13 km - Tekerés: 3 km - Nehézségi szint: 1 - 2

Cikolai-ágrendszerMinimális tekerés, számtalan lehetőségű evezési útvonal jellemzi ezt a túrát. Rövid, pár perces biciklizéssel érkezünk a Kisvesszősi kikötőbe. Itt magunkhoz vesszük a felszerelést és kihajózunk a gyönyörű és változatos Cikolai- mellékágrendszerbe. Az útvonalak a kiránduló szájíze szerint alakíthatóak, igénytől, erőnléttől és időjárástól függően, hogy mindenki a lehető legjobban érezze magát! A táj már önmagában gyönyörködtet, láthatunk épülő zátonyokat, pusztuló szigeteket, leszakadó partfalakat, születő és összeomló ligeterdőket és nádasokat. Barangolhatunk széles, nyílt vízfelületen, szűkös faágakkal tarkított vadregényes szorosokon, vagy akár nádasokon keresztülvágva. A változatos tájakhoz változatos élővilág is tartozik. A szigetek sokaságából az egyik kiemelkedően jelentős fészkelő hely, a hatalmas kormorántelep, amely már messziről megismerhető a hangzavarról és a sürgő-forgó madarakról. Több gémfélét figyelhetünk meg, köröző sirályokat, vagy vízbe zuhanó küszvágó cséreket. Ha figyelmesek vagyunk, nem ritka látvány a víz felett cikázó, repülő drágakő sem, a jégmadár. A leszakadó partfalak mentén pedig egy másik színpompás madarunkkal találkozhatunk, a gyurgyalaggal. De fantasztikus élményt nyújthat az is, ha egy rétisas elrepül felettünk a maga két és fél méteres szárnyfesztávolságával, vagy ősz felé valamivel kisebb rokona, a halászsas. Az út során nem csak madarakkal ismerkedhetünk meg, sok más élőlény is él itt. Ezek egyike a nemrég visszatelepült hód. Egyre gyakrabban pillanthatjuk meg nappal is ezt az egyébként éjszakai állatot, vehetjük szemügyre élőhelyét, kedvenc ebédlőit és várait. Az út során meglátogatható a Denkpáli- hallépcső és zsilip, ahol megtudhatjuk, hogy mi a szerepe egy hallépcsőnek, és hogyan használják a halak. Ha tudásszomjunkat kellőképp kielégítettük az alkalmas fürdőhelyeken lehűthetjük magunkat, sütkérezhetünk, vagy labdázhatunk egyet. Az élménygazdag kenutúra végén a Kisvesszősi kikötőbe érkezünk meg. Ezután lehetőség nyílik a legfinomabb házi rétes megkóstolására, majd kerékpáron visszatekerünk szálláshelyünkre.
 

Ágas-bogas Kisbodak túra

Dunasziget – Kisbodak – Dunasziget
Evezés: 14 km - Tekerés: 15 km - Nehézségi szint: 3

KisbodakTúránk a vadregényes Cikolai- Kisbodaki mellékágrendszer felfedezésének jegyében zajlik, ahol nem a teljesítmény, hanem a gyönyörködés, pancsikolás és jókedv játssza a főszerepet. A dunaszigeti Ökoparkból kerékpárral jutunk el a közeli Kisvesszősi kikötőbe, ahol magunkhoz vesszük a felszerelésünket, meghallgatjuk a fontos tudnivalókat és okítást, majd vízre helyezzük a kenukat és kihajózunk. Nem sokkal az evezés megkezdése után, a Kőhídnál átemelünk a Cikolai- mellékágrendszerből a Kisbodaki mellékágrendszerbe. Ennek a gyönyörű és vadregényes ágrendszernek a bebarangolásával töltjük a nap legnagyobb részét. A természetes környezetben először a jellegzetes növényzetet figyelhetjük meg, majd ha szemünket és fülünket nyitva tartjuk, megismerhetjük az állatvilág itt élő egyedeit. Láthatunk például száraz ágon halra leső, vagy víz fölött cikázó színpompás jégmadarat, zsákmányt szerző nagykócsagot, vagy vízbe csapó küszvágó csért. Lehetőségünk nyílik egy valódi mocsár élővilágába betekinteni, ami egykoron egy nagy, széles folyóág lehetett. A Bodaki -ágvéglezárásnál alkalmunk nyílhat a hűs Dunában megmártózni, kis pihenésre, pancsolásra, játékra és uzsonnázásra van lehetőségünk. Itt találkozunk a főmederrel, az Öreg-Dunával, melyről a túravezető sok érdekességet mesél. A feltöltődés után a Szent- Kristóf híd felé evezünk, ahol a kikötő vár bennünket. Ez vízi utunk végpontja. Ha kissé lejjebb sétálunk a vízparton, megérkezünk a Kristóf-hídhoz, ahol nagy erővel zúdul le a sok-sok víz az átkelő alatt. Mellette egy kis Szent-Kristóf emlékmű vár és a vesszőből font pihenőhely az erdő árnyékában menedéket nyújt a forró nyári Nap elől. Innentől már szárazföldön, bringával folytatjuk utunkat. Útközben megnézhetjük Kisbodakon az árvízi emlékművet, a szépen felújított haranglábat, Püskin a katolikus templomot és előtte a Szent Flórián szobrot, valamint az emlékművet. Halászinak fordulunk, és már érezzük a szánkban a környékbeli legfinomabb fagylaltok ízét, ami nemsokára vár ránk. A desszert elfogyasztása után megújult erővel felpattanunk drótszamarainkra és meg sem állunk végcélunkig, Dunaszigetig, ahol aztán sok élménnyel gazdagodva megpihenhetünk.
 

Meduzás tavak túra

Dunasziget – Dunakiliti – Helena - szigeti tavak – Dunasziget
Evezés: 18 km - Tekerés: 12 km - Nehézségi szint: 3 - 4

Meduzás tavakA Medúzás tavak túra a csodálatos természet felfedezésével, különleges fajok megismerésével és egy kis izomzatnöveléssel telik. Túránk kezdetén rövid biciklizéssel ébresztjük fel még alvó izmainkat, és eltekerünk az Ökoparkból Dunakilitibe, a Vadvíz kempingbe. Kis kitérővel a vízitúra előtt megtekinthetjük a dunakiliti duzzasztóművet és a fenékküszöböt. Így megérthetjük, hogyan működik ma a Szigetközi vízmegosztás és a vízpótló rendszer. Miután megszemléltük a lábunk alatt fodrozódó vizet, visszatekerünk a kemping kikötőjébe. Innentől már vízen folytatjuk utunkat. A haladást ugyan megnehezíti, hogy a sodrással szemben kell eveznünk, de az erőlködést bőven kárpótolja a csodálatos környezet, a madárbőség, az esetleg felbukkanó hódok és ősszel a messzire hallatszódó szarvasbőgés. Felküzdjük magunkat az egyre erősödő árral szemben, egészen a Helena- szigeti tavak bejáratához. Ez a tórendszer kristálytiszta vizű, és nyáron akár a Balaton vizénél is melegebb lehet. Ezek a körülmények teszik lehetővé, hogy láthassunk különleges, és teljesen ártalmatlan édes vízi medúzákat, miközben önfeledten pancsolunk, úszkálunk, és természetes iszappakolást veszünk. Miután mindenki kedvére kiszórakozta magát útnak indulunk, hogy a Csalánosi-átereszen keresztül egy érintetlennek tűnő világot fedezzünk fel, valamint bekukkantsunk a Szirtl-tavakba. A mellékágrendszerben tovább kalandozva, lehetőségünk lesz sebesen áramló ágakban kipróbálni tudásunkat, és meghódítani kisebb-nagyobb zúgókat. Kikötőhelyünkhöz közeledve még bekukkanthatunk egy szintén páratlan élővilágú tavacskába, úgy, hogy közben szó szerint csőbe húzzuk magunkat. Miután mindenki szerencsésen kijutott a csávából, megcélozzuk a Kisvesszősi kikötőt, és szerencsésen partot érünk. Itt egy kis szusszanás és kenutakarítás után lehetőségünk van a környék legfinomabb házi rétesének megkóstolására. Falatozás után újra kerékpárra pattanunk és elkerekezünk az Ökoparkba, ahol kipihenhetjük magunkat és feldolgozhatjuk a nap során minket ért sok-sok élményt.
 

Doborgaz-szigeti túra

Ökopark – Doborgaz – Kisvesszős – Ökopark
Evezés: 5 – 24 km - Tekerés: 4 km - Nehézségi szint: 1 - 4

DoborgazAz izgalmas evezés előtt rövid kerékpározás a bemelegítés. A vízre szállás színhelye a Doborgazi kikötő, innen aztán a szélrózsa majdnem minden irányába indulhatunk, attól függően, hogy éppen milyen hangulatban vagyunk: csak evezgetnénk és pancsolnánk egy kicsit, vagy épp izomzatnöveléshez, és izgalmakhoz támadt-e kedvünk. A lehetőségeknek csupán a képzelet, na és persze az erőnlét szab határt. A táj változatossága a szemet gyönyörködteti, a part mentén és szigeteken ligeterdőket találunk, bennük Szigetköz büszkeségeivel, a hatalmas és sajnos mára megritkult fekete nyárral. Találkozhatunk olyan példánnyal is, melynek törzsében akkora lyuk tátong, hogy két ember állva is kényelmesen elfér benne. Csemegézhetünk a galagonyabokrokról, és megtudhatjuk melyik ártéren gyakori gombánk a legfinomabb vacsora alapanyag, a fűzfagomba. Evezhetünk nyílt vizeken, kisebb sodrású helyeken, szűk csatornákon, fákat, belógó ágakat kerülgetve. Süvíthetünk nagy sodrásban, bujkálhatunk nádasban, gyönyörködhetünk édesvízi medúzák lakta tóban. Változatos az állatvilág is, sokféle hallal találkozhatunk a halbölcsőkben. Megfigyelhetjük a csukát rablás közben, a velük táplálkozó madarakat, vagy épp az édesvízi szivacsokat. Előfordul sokféle szárnyas, a hattyútól a kormoránokon és gémeken át a jégmadáron keresztül a rétisasig. Ha szerencsénk van, találkozhatunk hóddal is, de ha őt magát nem is látjuk, nyomait mindenhol felfedezhetjük. Ősszel a szarvasbőgés ejti ámulatba a környéken járókat. A nyári nap hevében lehetőségünk nyílik fürdőzésre is. Miután mindenki kipróbálta a számára legmegfelelőbb szórakozást, a Kisvesszősi kikötőbe vesszük az irányt, és befejezzük a vízi túrát. Itt, ha szeretnénk, szusszanásként a Szigetköz legjobb házi rétesét fogyaszthatjuk, majd kerékpárral visszatekerünk az Ökoparkba, és tábortűz mellett idézhetjük fel kalandos utazásunkat vagy a büfében szürcsölhetjük az ökopark jegesteáit.
 

Rajkai-ágrendszer túra

Ökopark – Rajka – Trianoni zsilip – Kisvesszős – Ökopark
Evezés: 24 km - Tekerés: 20 km - Nehézségi szint: 4
 

Mosoni-Duna túra (felső szakasz)

Dunasziget – Rajka – Halászi – Dunasziget
Evezés: 27 km - Tekerés: 18,5 km - Nehézségi szint: 3 - 4 

Mosoni-DunaE túra során a Mosoni – Duna túra izgalmait és sebességét élheted át, valamivel kevesebb megerőltetéssel. Reggel Dunaszigetből, az Ökoparkból biciklivel indulunk útnak, Rajka felé. Közben elhaladunk egy felújított harangláb, a dunakiliti templom és kastély mellett. A kikötőben a kerekeket hajókra cseréljük és nekiindulunk kalandos utunknak a Mosoni – Dunán. A folyót két oldalról galériaerdő övezi, és előfordul, hogy egy-egy ág rálóg a vízre, ami a kanyarokban megnehezíti az átjutást, ezért a kormányzás egy kis ügyességet és rutint is kíván. Ha figyelmesek vagyunk, sok állatot pillanthatunk meg, a vízisiklótól kezdve a récecsapatokig. Ha kevésbé vagyunk szemfülesek, akkor is gyönyörködhetünk a növényvilágban, itt ugyanis még láthatunk az egész ország területén megritkult keményfa ligeterdőket. Ezek egyik jellemzője, hogy a társulást alkotó magyar kőrist itt, Szigetközben magas kőris váltja fel. Hazai folyóink közül kizárólag itt él a nyugat-európai elterjedésű hullámzó víziboglárka, mely nevéhez méltóan virágzó rétként lebegve úszik fel s alá a Dunán. Útközben egy kis pihenésre, vagy napozásra mindig tudunk időt szakítani. Végül Halászin kikötünk, és újból a jól bevált bringáinkkal száguldhatunk vissza kiindulópontunk felé. A sikeres túra jutalmaként útba ejthető Szigetköz legjobb fagyizója Halászin. A felfrissülés után még egy kis tekerés, és elérünk az Ökoparkba, ahol a hosszú és eseménydús nap végén jól fog esni a pihenés mindenkinek.
 

Mosoni-Duna túra (középső szakasz)

Mosonmagyaróvár – Novákpuszta – Darnózseli – Dunasziget
Evezés: 27 km - Kerékpározás: 41 km - Nehézségi szint: 3 - 4

Mosoni-DunaKalandozz velünk a Mosoni - Duna kanyargós vizén, és fedezd fel a jellegzetes dunaparti tájakat, élőlényeket! A bemelegítés egy rövid, 15 km-es kerékpártúra az Ökoparkból Mosonmagyaróvárig, itt lecseréljük a járgányainkat kenukra, és a Mosoni zsilip alatt belevetjük magunkat a folyó habjaiba. A sodrás néhol gyengébb máshol erőteljes, a terep pedig változatos, ami nem csak a kanyarulatokat, de a vízbe lógó, vagy bedőlő faágakat, fákat is magába foglal, így a kormányzás némi rutint igényel. Annyira viszont nem rohan sem a víz, sem mi, hogy egy kis lazításra, úszkálásra ne maradjon időnk a folyó menti ligeterdők árnyékában, így nyugodtabban megszemlélhetjük a hínártársulásokat, mint a borulások alkalmával J Miután senki sem úszta meg szárazon, evezünk egészen Novákpusztáig, ahol partra vetődünk, és egy levegővételnyi pihi után két keréken folytatjuk utunkat Darnózselire. Itt igény szerint lehetőséget biztosíthatunk egy kis frissítőre, helyi ecetes halra a nádfedeles tanyán, egy horgásztó, egy tanösvény, játszótér és strandfoci pálya szomszédságában. Felfrissülve haladunk Halászi felé, ahol a legfinomabb fagyit kóstolhatjuk meg, ami csak a Szigetközben kapható. A nyalakodás után szinte már csak gurulnunk kell, hiszen közel járunk célpontunkhoz, Dunaszigethez, az Ökoparkhoz, ahol aztán az élménydús nap lezárásaképpen álomra hajtjuk a fejünket.
 

Remete túra

Dunasziget – Kisbodak- Dunaremete – Lipót – Hédervár – Dunasziget
Evezés:  16 km - Kerékpározás: 29 km - Nehézségi szint: 4

LipótA Remete túránk az Ökoparkból indul, rövid 3 perces tekeréssel, egészen a Kisvesszősi kikötőig. Itt az alapos okítás után vízre szállunk és nem sokkal a bemelegítés után átemelünk a Kőhídnál a Cikolai- mellékágrendszerből a Kisbodaki- mellékágrendszerbe. Itt a Szigetköz vadregényes részébe nyerhetünk betekintést, időnként szűk mellékágakban bújócskázva, néhol sebes sodrású zárásokon át jutunk el kenuval Kisbodakra. A mellékágrendszer egykori torkolatánál akár meg is mártózhatunk a tiszta vízben. Ha már mindezt meguntuk, sebesen a Kristóf-hídhoz evezünk, ahol kenuinkat a híd túloldalára átrakva folytathatjuk utunkat a Dunán lefelé. Időnként egy-egy régi mellékág bejáratánál fel-feltűnik a sárga vízitök és fehér tündérrózsa, melyek a mellékágrendszerben ritka növénynek számítanak. Lassanként elérjük a Pap-tavat, mely egykor jóval nagyobb kiterjedésű szabad vízfelülettel rendelkezett. Öreg füzekkel tarkított rendkívül gazdag élővilágú mocsár volt. Mára beszűkült ugyan és a legnagyobb részét nádas borítja, de itt mostanság is bőven akad látnivaló. Egy gyors sodrású záráson át közelítjük meg utunk vízi végpontját, a Dunaremetei vízkivételi mű kis zsilipjét. Itt váltunk kenuról bringára.  A remetei hajóállomáson hamarosan a Lipót nevű komp segíti a közlekedést Szigetköz és Csallóköz között, valamint egy emlékművet, pihenőhelyet is találunk. Egy impozáns platánfasor vezet a falu felé, rögtön a Dodó vadfarmig, ahol akár dagonyázó és napfürdőző dámvadakat és vaddisznókat is láthatunk. A következő település, amit meglátogatunk, Lipót. A szép, virágos utcákon kerekezve bekukkanthatunk a Lipóti látványpékségbe, csemegézhetünk a hagyományos péksüteményekből, és felfrissíthetjük magunkat. Lipóton elhaladunk a termál- és élményfürdő, valamint egy kisebb kalandpark mellett. Innen Hédervár felé vesszük az irányt, és itt nézünk körbe legendákat kutatva. Megnézzük az Árpád-fát, a Kont-fát, a kővé vált kenyerek kemencéjét, a hédervári kastélyt és száguldunk Darnózseli felé, ahol elkerekezünk a Napóleon-oszlop, a katolikus templom, és a zsidó temető mellett. Itt lehetőség nyílik egy frissítőre, valamint igény szerint a helyi ecetes hal megkóstolására egy nádfedeles csárdában, a Horgony Tanyában, ahol kisebb játszótér, strandfoci pálya, halastó és galériaerdő is színesíti a környezetet. Tovább tekerve a bicikliúton Arakon keresztül lassan elérjük Halászit egy szépen faragott székely kapun áthaladva. Itt, ha bendőnk még igényli, ízelítőt kaphatunk Szigetköz legfinomabb fagyijából. A lehűtés után nincs más hátra, minthogy a szomszéd faluba, Dunaszigetre kerekezzünk, és tábortűz mellett megpihenjünk a hosszú nap után.
 

Túra határok nélkül

Dunasziget – Pozsony – Hainburg an der Donau – Dévény – Dunacsúny – Dunasziget
Evezés: 57 km - Kerékpározás: 58 km - Nehézségi szint: 5+

DévényA túra határok nélkül az egyik legnehezebb és legszebb túraútvonalaink közé tartozik. Egy kora reggeli kellemes kerékpározással kezdődik a program, ami során megtekinthető a rajkai katolikus templom, a Rajkához közeli hódles. A határ túloldalán, Szlovákiában pazar kilátásunk nyílik a pozsonyi várra, amely egykor fontos magyar stratégiai pont volt. Továbbhaladva Ausztriában a nagyon kitartóak megpróbálkozhatnak meghódítani a Braunsberg 356m-es csúcsát, aminek nem csak a magassága jelent kihívást, hanem a meredeksége is. Innen fantasztikus a kilátás, akár a Hainburgi várra is. Ez után az említett vártól nem messze, Hainburg an der Donau csodálatos kikötőjében az eddigi járműveinket kenura cseréljük, innentől ezekkel lovagoljuk meg a nyílt Duna hatalmas hullámait, kerülgetjük a háromemeletes luxushajókat. Időnként kavicszátonyokon, homokpadokon megpihenünk, és a nagy izommunkától kimelegedett és kalandvágytól fűtött testünket lehűtjük a hűs Duna vizében. A legszebb része a túrának, mikor is a Dévényi szoroson keresztül, közvetlenül a dévényi vár előtt evezünk, nem sokkal később a pozsonyi várat vehetjük szemügyre egy másik szögből. A tározóban a fantasztikus madárvilágot csodálhatjuk meg, mígnem elérünk a dunacsúnyi átemelési pontunkhoz. Ez az egyetlen átemelés a túrában, cserébe elég hosszú, kb. 100 méteren kell sétáltatnunk hű csónakunkat, aki vidáman várja, hogy ismét a vízen fickándozhasson. A sikeres vízreszállás után nem sokkal már hazai vizeken hajózunk, érezhetjük az otthon hívószavát, na de az evezés vadregényes része még csak most jön. Itt már nem a határfolyónkon evezünk, hanem a mellékágrendszerbe benavigálva a gyönyörű környezetű oldalágakon közelítjük meg a dunaszigeti Kisvesszősi kikötőt, ahol már nincs más hátra, mint a jól megérdemelt hajótakarítás, majd egy rövid bringázás vissza az Ökoparkba, hiszen eddigre már biztosan mindenki számára édessé vált pihenés.
 

Tündérrózsa túra (2 napos)

Dunasziget – Tejfalusziget – Lósziget – Dunasziget
1. nap: Evezés: 17,5 km -  Kerékpározás: 6 km - Nehézségi szint: 3  
2. nap: Evezés: 8,5 km - Kerékpározás: 12 km - Nehézségi szint: 2

Tündérrózsa türaA Tündérrózsa túra egyike a legszebb és legnyugodtabb túráinknak. A kiránduló a kristálytiszta, békés vizű Zátonyi-és Gazfűi –Duna ágon végig evezve fedezheti fel saját szemével és fülével a csodálatos vízi élővilágot a kisvöcsköktől a tündérrózsán keresztül az édesvízi szivacsig. Reggel az Ökoparkból kerékpárral indulunk, és addig tekerünk, míg el nem érjük a beszállóhelyünk Dunakilitin, bár igény szerint útba ejthető a Szigetköz Lelke Pálinkaház, hogy lelket öntsünk magunkba. A zsiliphez érkezve megszerezzük kenuinkat, és vízre szállunk, hogy gyönyörködhessünk a természet csodáiban, melyek körülvesznek minket, és csak evezünk a kacskaringós Zátonyi-Dunán és evezünk, és néha átemelünk (a Gazfűi-Dunára a Popeye étteremnél), és néha pancsolunk, és játszunk, és néha pihenünk is egy kicsit, és közben nagyon jól érezzük magunkat, egészen míg meg nem érkezünk az Ökoparkig. Itt aztán a partra vonszoljuk a kenukat, és gyújtunk egy nagy tábortüzet, melynek fényénél indiántáncot járhatunk, vagy gitár kíséretben tábortűzi nótákat énekelhetünk. Mikor már az utolsó legény is elpilledt, bemászunk a saját kis kuckónkba, hogy reggel kipihenten folytathassuk utunkat. A kelő nap első sugaraival kipattan a szemünk, és mennénk is evezni, de előtte még megvárjuk, hogy a csapat lustább része is csatlakozzon a társasághoz. Ezt követően ismét útnak indulunk a náddal szegélyezett vízi ösvényünkön, tündérrózsák és a tavirózsák között. Vadkacsákat és vöcsköket kerülgetve, a vörös gém figyelő tekintete mellett bújócskázunk át alacsony ágak és hidak alatt, időnként meg-meg állva és pancsikolva, mígnem elérjük az ág lezárását, a töltés mellett a Ló-szigetnél. Itt egy rövid szusszanás, fürdőzés, uzsonnázás után biciklit ragadunk, és ezzel járjuk a környéket. Megkukkanthatjuk a Kőhidat, a Denkpáli hallépcsőt, a Hajós-szigetet, és sok más szép helyet, igénytől és erőnléttől függően. Ha kellemesen kibarangoltuk magunkat, az Ökopark felé vesszük az irányt, és a kerékpárokat lerakva zárjuk a napot. Egy kis biciklizés, egy kis evezés, sok-sok élmény. Ha kezdő evező vagy, és még a természet is érdekel, ez a tökéletes túra a számodra!
 

Nagy-Duna túra (2 napos)

Dunasziget – Dunacsúny – Ásványráró – Dunasziget
1. nap: Evezés: 23 km -  Kerékpározás: 24 km - Nehézségi szint: 3-4
2. nap: Evezés: 20 km - Kerékpározás: 33 km - Nehézségi szint: 4

ÁsványráróTúránk egy laza 23 km-es tekeréssel kezdődik, Dunaszigetből Dunacsúnba, Rajkán keresztül, ahol elhaladunk a katolikus templom mellett és benézhetünk a közeli hódlesbe, hátha épp munkálkodnak a lessel szemközti vár szorgos lakói. Dunacsúnba, a Duzzasztóműre megérkezve lecseréljük a bringákat és vízre szállunk, hogy határfolyónk nyílt vízén járhassuk be a teljes felső - szigetközi szakaszt. Evezésünk közben valóban megtapasztaljuk a víz erejét, építő és pusztító munkáját, láthatunk születő és haldokló szigeteket, a rájuk jellegzetes vegetációval, a tájra jellemző halászó, vadászó madarakat, és magunk alá leselkedve, halakat. A dunakiliti fenékküszöbön átemelünk, itt egy picit szusszanunk közben, és megnézzük, hogy mire is jó egy ilyen fenékküszöb, és miért nem hajózunk le rajta. Ezután néhány kavicszátonyon megpihenve ugyanebben a csodálatos környezetben csorgunk egészen Dunaszigetig. A Denkpáli zárógátnál átemelünk, és beevezünk a Cikolai-ágrendszerbe és Kisvesszősnél kikötünk. Az éjszakát itt töltjük, majd másnap indulunk tovább Ásványráró felé. Itt egy mesébe illő réten kötünk ki, mely már nagyon régóta a falu marhacsordájának legelője. Kis pihenő után újult erőre kapunk, majd visszaülünk a már jól bejáratott kétkerekűinkre és a szigetközi falvakon keresztül hajtunk Dunasziget felé. Útközben akad látnivaló bőven, a legelső, rögtön Ásványrárón, a ritkaság számba menő betonhajó roncsa. A falu határában egy óriási fekete nyár tövében megcsodálhatunk egy kálváriát is. A következő faluban, Héderváron érdemes megnézni az épp útba eső Árpád-fát, ami az ország legidősebb kocsányostölgye (és egyben a legidősebb fája is), melyhez a legenda szerint anno Árpád apánk kötötte hátasát. Más legendás helyszínek is kapcsolódnak a településhez, mint például a Kont-fa, a H-betűs fa, a kővé vált kenyerek kemencéje, vagy a Héderváry kastély és parkja. Miután kigyönyörködtük magunkat, egy szép virágos település, Lipót felé vesszük az irányt. A falu leginkább látványpékségével, termál- és élményfürdőjével, valamint hotelével tűnik ki, de természeti látnivalókban is gazdag, hiszen a Holt-Duna óriási patkója a legnagyobb lefűződött holtága jelenleg a Szigetköznek. Mellette egy nagyszerű madárles is található. Több falun át tart a kerekezés, míg végül visszaérünk Dunaszigetre, szálláshelyünkre, és megpihenhetünk.
 

Lajta túra (3 napos)

Dunasziget – Bruckneudorf – Zurndorf – Mosonmagyaróvár
1. nap: Evezés: 0 km -  Kerékpározás: 68 km - Nehézségi szint: 3
2. nap: Evezés: 26 km - Kerékpározás: 10 km - Nehézségi szint: 3

Lajta túraA 3 napos túránk Dunaszigeten, vagy igény szerint Mosonmagyaróváron veszi kezdetét, ahol biciklire pattanunk és elindulunk az ausztriai Bruckneudorf, azaz Királyhida felé. A kerekezés azért is izgalmas, mert így szemügyre vehetjük a szárazföldről a Lajta vidékét. Az út nagy részét kerékpárúton tesszük meg, de Miklóshalmától (Nickelsdorf) már nem sík terepen, hanem emelkedőkkel és lejtőkkel tűzdelt úton hajtjuk magunkat célunk felé. Utunk helyes kis falvakon vezet keresztül, amelyeknek megismerhetjük történetét, nevezetességeit, természeti értékeit. Kulturált és vonzó kiépített pihenőhelyek biztosítanak feltöltődést a továbbhaladáshoz. Bruckneudorftól nem messze egy korábban feltárt fantasztikus római kori villa várja az érdeklődőket. A mozaikok megtekintése után már csak pár kilométer és megérkezünk a szálláshelyünkre, ahol a sátorállítás után már csak a móka, mulatozás és a másnapra való pihenés marad hátra. Miután reggel magunkhoz tértünk, kezdetét veszi a sok ügyességet és figyelmet igénylő evezés a gyönyörű és változékony Lajtán.  A folyó sebes sodrása sok zúgón és híd alatt visz át, ez néhol megköveteli az átemelést. Ezzel megnehezíti, és egyben megszépíti az evezést, egészen Zurndorfig, a második szálláshelyünkig. A sátorállítást követő szabad program hasonlatos az előző napi éjszakához. Az utolsó napi szakasz egy részén még Ausztriában kalandozunk, majd a határon áthaladva valamivel lassabb sodrásban haladunk túránk végcélja, Mosonmagyaróvár felé. Miután átléptük a határt, átemelés következik a Márialigeti vízimalomnál, amely ma vízerőműként működik. Ezen utolsó Lajta szakasz a leg kiszámíthatatlanabb: szárazság esetén gyakran a kavicszátonyokon kell hajónkat cipeljük vagy a esős időszakban a bedőlő vagy már bedőlt fákat kerülgetjük. Igazi kaland!!! A három nap valódi megkoronázása Mosonmagyaróvár belvárosában, az újonnan rendbe hozott Lajtán való evezés, és az új, kiépített csúszdán a főhercegi vízimalom alatti átsiklás. Bár furcsán hangzik, de a vízi végállomásunk a Mosoni-Duna mentén kialakított Itató kikötő és szabad-strand, ahonnan kívánság szerint két irányba is tarthatunk. Elkerekezhetünk a mosonmagyaróvári vasútállomásra, vagy a dunaszigeti Ökoparkba. Ha még aznap vonattal utazunk haza, akkor a rövid biciklizés után megvitatjuk az elmúlt napok élményeit, esetleg még elfogyasztunk valami kis elemózsiát, majd könnyes szemmel búcsút intünk egymásnak, és felkészülünk következő kalandunkra a Pisztráng Körrel! Ha az Ökoparkba térünk vissza, akkor energiát gyűjtünk az utolsó, 10 km-es tekeréshez, és már indulunk is. A táborba megérkezve élménybeszámolók tömkelegét hallgatjuk végig testet-lelket melengető tábortűz mellett. Ezt a túrát csak gyakorlott és elnyűhetetlen evezősöknek ajánljuk!!!