Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.
HU | EN
Facebook Instagram YouTube

ESD Duna/Dunaj Projekt


ESD Duna Dunaj projekt
Megkezdődött az ESD Duna/Dunaj (Oktatás a fenntartható fejlődés érdekében a Szigetköz-Csallóköz régióban) című projekt

A Szigetköz-Csallóköz régióban Az „Európa legnagyobb szárazföldi deltáját” magában foglaló Szigetköz és Žitný ostrov (Szigetköz-Csallóköz) térsége természeti adottságai szerint egységes táj, melynek kialakulása hasonló okokra, a Duna tájformáló szerepére vezethető vissza. A határ mindkét oldalán összetett ágrendszerrel szabdalt térség hasonló kockázatokkal és problémákkal néz szembe, illetve védett területeik közelsége egyaránt indokolttá teszi a térségben a természetvédelmi tevékenységek összehangolását. Felismerve, hogy megfelelő környezeti nevelési és szemléletformálási tevékenységek nélkül hosszú távon nem lehetnek hatékonyak a természetvédelmi törekvéseik, illetve kihasználva a Szigetköz Natúrpark 2018. évi létrehozásával járó lendületet az együttműködő partnerek (Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, Somorja Város, RRA Šamorín, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, Pisztráng Kör Egyesület és a Szigetköz Natúrpark Egyesület) úgy döntöttek, hogy a sikeres természetvédelem előfeltételeként a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos környezeti nevelésre helyezik a hangsúlyt. Következésképpen a projekt célja a határon átnyúló környezeti nevelési programok kiterjesztése egyrészt a célcsoportok kiszélesítése által (óvodások, tanárok, nyugdíjasok és hátrányos helyzetűek bevonásával), másrészt az együttműködő intézmények kapacitásfejlesztése által, amely egyaránt lehetővé teszi a környezeti nevelési tevékenységek résztvevői számának növelését, illetve a nyújtott szolgáltatások minőségének javítását.
 

A Pisztráng Kör Egyesület tevékenységei a projektben:

Mobil interaktív kiállítás a biodiverzitásról, melynek tematikája a Szigetköz és Csallóköz jellegzetes élőhelyeit  mutatja be napjaink szélsőséges pozitív és negatív példáin keresztül. A kiállítás a projekt 2 éve alatt 6 SK-HU helyszínen  turnézott. Négy db 12 személyes kenut és 1 speciális kenuszállító tréler is beszerzésre került, mellyel az óvodásoktól, alsó tagozatosokon át a mozgássérülteken keresztül a nyugdíjasokig szinte mindenkit biztonsággal vízre tehetünk és bemutathatjuk számukra Szigetköz természeti értékeit. Beszerzésre került 15 db e-bike és 1 db speciális kerékpárszállító tréler, melyek segítségével akár 50-80 km-es határon átnyúló programok is megvalósíthatók pl. Dunasziget-Pozsony kerékpárral, majd kenuval vissza Dunaszigetre. 72 alkalommal szerveztünk hátrányos helyzetű és sérült fiatalok részére környezeti nevelési műhelyfoglalkozásokat és egy 5 napos bentlakásos  fenntarthatósági projekthetet.

Bővebb info: Pisztráng Kör Egyesület, Mosonmagyaróvár, Határőr u. 7.
Tel.: +36 20 356 20 68
E-mail: zoli@pisztrangkor.hu

2022.01.10-én 15 db E-bike beszerzését kezdtük meg, az alábbi ajánlati felhívással: letölthető innét

2022. májusában megkezdődtek a nyugdíjas csoportok részére tervezett szakvezetős E-bike túrák. Az első csoport a Mosonszolnokról érkezett Nyugdíjas Klub tagjaiból szerveződött.
 

Ízelítő a túrából:

e-bike túra nyugdíjasokkal
e-bike túra nyugdíjasokkal
e-bike túra nyugdíjasokkal
e-bike túra nyugdíjasokkal

2022.05.20-én 1 db E-bike szállító tréler beszerzését kezdtük meg, az alábbi ajánlati felhívással: letölthető innét

2022.07.20-án 72 db környezeti nevelési műhelyfoglalkozásnak valamint a fenntarthatóság témakörében egy 5 napos bentlakásos projekthét megszervezésének és lebonyolításának  beszerzését kezdtük meg, az alábbi ajánlati felhívással: letölthető innét

A környezeti nevelési műhelyfoglalkozásokban a mosonmagyaróvári Éltes Mátyás EGYMI kisebb-nagyobb tanulói vesznek részt nagy lelkesedéssel. November folyamán megvalósult a bentlakásos projekthét is számukra.

2022 őszére elkészültünk egy mobil interaktív kiállítás koncepciójával a Szigetköz és Csallóköz biodiverzitásáról, melynek megvalósítására az alábbi ajánlati felhívással beszereztünk egy kivitelező céget. Az ajánlati felhívás ezen a linken elérhető. 2023 márciusában elkészült a kiállítás és azóta 6 helyszínen turnézott: a DINPI szervezésében a Dunakanyarban található Verőcén, Mosonmagyaróváron a FUTURA Természettudományi Élményközpontjában, Somorján a Corvin Mátyás Alapiskolában, Dunaszigeten az új Tájközpontunkban, Mekszikópusztán a FHNPI Csapody István Látogatóközpontjában, Győrbe az MTA Nyugat-Dunántúli Regionális Kutató Központjában is megismerhető volt a győri diáksereg részére. Őszre végleges helyszínére a dunaszigeti Élményközpontba került és remélhetőleg hosszú évekig lesz látogatható.