Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.
HU | EN
Facebook Instagram YouTube

Microtus II


Microtus Minibus- guruló tanterem

2018 szeptemberében megkezdtük legújabb környezeti nevelési programunkat a szlovákiai BROZ természetvédelmi egyesület partnereként.

Az északi pocok a Kárpát-medence egyik legritkább állatfaja, melynek a magyar-szlovák-osztrák határtérség nedves mocsár rétjein élnek az utolsó populációi. Ezen nedves mocsárrétek megőrzését célozza a LIFE pályázat. Egyesületünk az északi pocok és élőhelyének bemutatását célozza biodiverzitás vizsgálatokkal. Ehhez nyújt segítséget Microtus Minibuszunk, a guruló tantermünk és annak változatos felszerelése.

Várjuk az érdeklődő iskolák jelentkezését a Szigetközből!
A LIFE pályázatnak köszönhetően a program teljesen ingyenes.
Érdeklődni lehet: +36202285220
Foglalás: moni@pisztrangkor.hu
 

Biodiverzitás vizsgálatok tárgya:

  1. Ligeterdők vizsgálata, különös tekintettel az avarlakó makrogerinctelen fajokra és fajcsoportokra, melyeket avarrosták segítségével és terepi laboreszközökkel tudunk tanulmányozni.
  2. Élővizek vizsgálata, különös tekintettel a Duna szigetközi ágaira. A vizsgálat során különböző speciális hálók segítségével gyűjtenek makrogerinctelen fajokat, melyeket meghatároznak, majd megállapítják az adott vízfolyás vízminőségét is.
  3. Madármegfigyelés a Duna árterében. Az előforduló erdei, gázló és ragadozó madarak távcsöves megfigyelése, jellegzetességeik nyomán beazonosítása, majd természetvédelmi jelentőségük ismertetése a feladat.
  4. Ártéri rétek, legelők és kaszálók makrogerinctelen fajainak gyűjtése fűhálókkal, majd határozásuk és szabadon engedésük a feladat. Ennek során megtapasztalhatják az intenzív mezőgazdálkodás negatív hatásait.
  5. Bagolyköpet elemzés előzetes gyűjtött ragadozó madár köpetekből. A főbb kisemlőscsoportok jellegzetességeinek bemutatása és meghatározása.

Microtus minibusz

Szükséges felszerelés, melyek a diákok ill. intézményük biztosít a terepgyakorlatokhoz: jegyzetfüzet, írószerek, fényképező, terepi, időjárásnak megfelelő öltözet. Tartósan esős időben főleg benti programok lesznek, de kisebb záporok esetére esőkabátot hozni kell.