Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.
HU | EN
Facebook Instagram YouTube

Szigetközi zöld geo caching


Interreg
Kincskeresésre hívunk! Legújabb játékunk 2013 óta a Szigetközi  Zöld Geocaching, melynek létrejöttét a NAT-NET-DUNA/DUNAJ HUSK/1101/2.2.1/0133 projekt támogatta és amely a mára elterjedté vált geocaching mintájára készült el.

2019 tavaszán egy újabb Interreg projektnek köszönhetően (Nat Net Duna/Dunaj 2. SKHU/1601/4.1/121) 20 új ponttal bővült valamint egy applikációval is. Ez utóbbi 5 gyalogos túrát, 5 kerékpáros útvonalat és a 5 víziutat is tartalmaz. Ezen utak különlegessége, hogy a környéket legjobban ismerő turisztikai szakemberek állították össze és nagyon sokrétű információt nyújt. Három nyelven olvasható (HU-SK-EN) és magyarul beszél is! Aki szeret kütyükkel túrázni, annak elengedhetetlen lesz a letöltése a telefonjára.applikáció logó

Keresd az app.storeban: Geocaching túravezető a Szigetközben!


Hogy mitől szigetközi, azt nem nehéz kitalálni. Szigetköz szerte rejtettünk el kis ládikákat, ami avatatlanoknak talán csak uzsis doboz. Hogy mitől zöld ez sem okoz túl nagy rejtélyt. Igyekeztünk ezeket a ládácskákat olyan helyekre rejteni, ami valamilyen szempontból jelentős, és legtöbb esetben csodálatos természeti környezet veszi körül. Ezen az oldalon, valamint a facebook oldalunkon is meglelheted a koordinátákat, valamint a helyszínek rövid leírását, és egy kis mankót a kereséshez. Innentől pedig már nincs is más dolgod, mint felhúzni a bakancsot vagy nyúlcipőt, végy magadhoz egy GPS-t és irány ki a természetbe! A megtalálásokat, véleményeket honlapunkon, valamint a facebook oldalunkon várjuk. Reméljük, örömödet leled a legújabb játékunkban.

A játék rövid leírása: Ragadj GPS-t, tárold el a megadott koordinátákat, olvasd el a rövid leírást, és járj szerencsével a terepen! Hogy mit is kell keresned tulajdonképpen? Egy vízhatlan műanyag dobozt, melyben az adott helyről találsz információkat, érdekességeket, így nem csak kirándulhatsz, de tanulhatsz is. Ezen kívül egy kis füzetecskét és tollat is tárol a doboz, így ha megtaláltad, írj pár sort emlékül. Az egymáshoz közel fekvő pontokat összefűzve jó kis túrákat tehetsz, akár gyalog is, de a távolságok miatt hasznosabb itt a bringa. Akadnak olyan pontok is, melyeket nem mindig látogathatsz a vízállás miatt, ezt megleled a leírásban.

Egy jó tanács a GPS-es kereséshez: A koordináták nem méterre pontosak, ugyanis ezek a szerkentyűk egyelőre kisebb hibaszázalékkal dolgoznak, ez azt jelenti, hogy kb. 10 méteres körben érdemes keresgélni, olyan módszerekkel, ahogy a húsvéti nyuszi tojásait, vagy a télapó elrejtett ajándékát keresnénk.


Fontos!
Mivel ez egy ZÖLD játék, kérlek ne tégy kárt a természetben, illetve ezen helyek környezetében, hiszen a célunk, hogy minél szebb és élhetőbb világban élhessünk, és minél több ilyen pontot megismertethessünk veletek! Ezek a dobozkák nem utazó dobozok, így KÉRLEK NE  vidd el, és pontosan ugyanúgy rejtsd vissza, ahogy találtad, hogy másnak is örömet okozhasson a kutatás!


 

Kincsesládák helyei:

1. Holt-Duna hallépcső (megkeresem)

Szélesség N 47,98470° - Hosszúság E 17,24304° - Magasság: 121 m
Nehézség / Terep:  2.0 - Úthossz a kiindulóponttól:  760 m, vagy 0 m

A kincs Rajka és Dunakiliti között található a Holt-Duna alsó kifolyásánál. Autóval is megközelíthető, de javasolt a járművet az aszfaltút melletti régi Mosoni-Duna hídnál leparkolni. Figyelem! A vízre történő lejárást és a földúton való közlekedést parkolás közben ne akadályozzuk! Ez a hely nem volt mindig holt, ahogy a mai nevén ismerjük, de hogy pontosan mi is történt e területen, megtudhatjuk, ha a ládára bukkanunk.
 

2. Jégtörő sziget (megkeresem) (megnézem a gömbpanorámát)

Szélesség N 47,98934° - Hosszúság E 17,29945° - Magasság: 121 m
Nehézség / Terep:  2.0 - Úthossz a kiindulóponttól: 550 m

A kincs Dunakiliti mellett rejtezik egy mellékág szomszédságában. Autóval csak a gátig juthatunk, onnan a lábunkat kell használnunk. A hely rövid sétával megközelíthető. A gát mellett (ne a gát tetején!) a Szivárgó-csatorna utolsó zsilipjénél bőven találunk parkolásra alkalmas helyet. Hogy miért is van itt egy hatalmas jégtörő kúp a „semmi” közepén? Ezt a rejtélyt megoldhatod, ha megtalálod a ládikát.  Vadászati idényben reggel 9-től délután 4-ig kutass, mert a területen aktív vadászat folyik!
 

3. Öreg, odvas fekete nyár (megkeresem)

Szélesség N 47,96853° - Hosszúság E 17,35087° - Magasság: 121 m
Nehézség / Terep:  2.0 - Úthossz a kiindulóponttól: 960 m

A terület időszakosan víz alá kerül, ezért a ládán "óvintézkedéseket" vezettünk be. Fontos, hogy minden a helyére kerüljön vissza! A kincs kizárólag vízi úton érhető el (Kormos-sziget). Autóval Dunaszigeten a Doborgazi kikötő és sátorozóhely a legközelebbi elérhető pont. A fa nem csak fajtája miatt különleges, hanem külleme miatt is, de ez legyen meglepetés…
 

4. Nyáras-sziget és Vak Bottyán fája, Kőhíd (Multi láda) (megkeresem)

Szélesség N 47,92792° - Hosszúság E 17,40266° - Magasság: 121 m
Nehézség / Terep:  2.0 - Úthossz a kiindulóponttól:  mindkét pont 200 m alatt

Hogy magas vízállásnál ne ússzon az árral, gondosan ügyeljünk a "csomagolására"! A kincs Dunasziget mellett, az ártérben (cikolaszigeti hullámtér), várja a felfedezőket, mely akár autóval is megközelíthető, de magas vízállás esetén megközelíthetetlen. Az út mentén a kaszáló szélében, vagy a hídnál van elég hely az autónak, de tartózkodjunk attól, hogy a nagyobb járműveket (erdészet, vízügy, stb.) munkájukban akadályozzuk. Figyelem! A réten védett vadvirágok is élnek, autóval ne hajtsunk rá! És mit is jelölnek a koordináták? Hol is van Vak Bottyán fája, és hogy is nézett ez ki, megtudhatjuk, ha rálelünk a dobozkára. Ha megtaláltuk, keressük fel a megjelölt másik pontot is, és tudjunk meg többet róla. Itt csak a koordinátákat mutatjuk: Szélesség N 47°54'17.35"       Hosszúság E 17°17'0.31"
  

5. Kiürülő mellékág és a nagy hódgát az Öreg-Duna medrében (Multi láda) (megkeresem

Figyelem! Koordináta változás történt! A helyes GPS koordináták:
Szélesség N 47.86910° - Hosszúság E 17.49081° - Magasság: 121 m
Nehézség / Terep:  2.0 - Úthossz a kiindulóponttól:  100 m alatt

Mivel a terület időszakosan víz alá kerül, a ládát gondosan helyezzük a helyére és tegyük vissza az "elúszásgátlót" is! A kincsek a Nagy-Duna partján várakoznak, ami legegyszerűbben Dunaremete felől autóval is megközelíthető, kivéve az árvizes időszakokat. A földút menti szegélyek, kiállók megfelelőek az autó parkolására. Figyelem! A vízre történő lejárást és a földúton való közlekedést parkolás közben ne akadályozzuk! Amit ezeken a koordinátákon találunk, az egy olyan mellékág, ami általában ősszel és télen üres, és a tavaszi-nyári időszakban, nagy melegben tölti ki a víz. Hogy ez hogy lehetséges? Keresd meg a ládikát, és tudd meg a rejtély okát!  A másik pontunk pedig legalább ennyire érdekes, ugyanis itt húzódik egy jókora hódgát. Koordinátáit a meglelt dobozban találod.
 

6. A Halrekesztő (megkeresem)

Szélesség N 47,84889° - Hosszúság E 17,50190° - Magasság: 121 m
Nehézség / Terep:  2.0 - Úthossz a kiindulóponttól: 50 m alatt

Mivel a terület időszakosan víz alá kerül, a ládát gondosan helyezzük a helyére és tegyük vissza az "elúszásgátlót" is! A terület Ásványráró felől autóval is megközelíthető (gát után földút), kivéve az árvizes időszakokat. A híd mellett találunk helyet a parkolásra. Figyelem! A vízre történő lejárást és a földúton való közlekedést parkolás közben ne akadályozzuk! Halrekesztő, érdekes egy név, nemde? Hogy miért ezt a nevet viseli, megtudjuk, ha megvan a ládika.
 

7. Rajkai hódles és a régi Mosoni-Duna zsilip (Multi láda) (megkeresem)

Szélesség  N 48,01391° - Hosszúság E 17,21087° - Magasság: 121 m
Nehézség / Terep:  2.0 - Úthossz a kiindulóponttól: 450 m alatt mindkét pont

A hely Rajka felől autóval is megközelíthető. A Szivárgó-csatorna zsilipje mellett hagyjuk autónkat.  Figyelem! A földúton való közlekedést parkolás közben ne akadályozzuk!  Ennél a ládánál fontos megemlítenünk, hogy a hódlesnél csak ideiglenesen parkol, eredeti helyéről és a telepítés okáról is a ládában olvashatsz. Eredeti helye: Szélesség N 47°54'17.35" - Hosszúság E 17°17'0.31"
 

8. Görgetegi-Duna (megkeresem)

Szélesség N 47,97722° - Hosszúság E 17,35024° - Magasság: 121 m
Nehézség / Terep:  2.0 - Úthossz a kiindulóponttól: 120 m alatt

Árvíz idején a láda helye kifejezetten erős víznyomásnak van kitéve, ezért fontos, hogy a ládát gondosan helyezzük a helyére és tegyük vissza az "elúszásgátló köveket" is! A kincs a gáton bújt el. Legyegyszerűbben Dunakiliti felől, vagy hosszabb úton Dunasziget felől autóval is megközelíthető az Öreg-Duna partján, földúton. Magas vízállás esetén nem megközelíthető. Ha a gáton átbukik a víz, fokozott óvatosságra van szükség a pont megközelítéséhez. Az az irányelv, hogy ha a hely veszélyesnek látszik, akkor az is! A földút menti szegélyek, kiállók megfelelőek az autó parkolására. Figyelem! A vízre történő lejárást és a földúton való közlekedést parkolás közben ne akadályozzuk! Görgeteg … érdekes név egy Dunaágnak, és egy bukónak is. Hogy megtudd, mi a története, kutass a láda után!
 

9. Kisbodaki ágvéglezárás (megkeresem)

Szélesség N 47,89634° - Hosszúság E 17,44291° - Magasság: 121 m
Nehézség / Terep:  2.0 - Úthossz a kiindulóponttól: 70 m alatt

Mivel a terület időszakosan víz alá kerül, a ládát gondosan helyezzük a helyére és tegyük vissza az "elúszásgátlót" is! A kincs a Nagy-Duna partján várakozik, ami legegyszerűbben Kisbodak felől autóval is megközelíthető, kivéve a magas vízállás idejét. Be lehet jutni Dunasziget felől is a Nagy-Duna partján, de magas vízálláskor ez az út sem járható. A földút menti szegélyek, kiállók megfelelőek az autó parkolására. Figyelem! A vízre történő lejárást és a földúton való közlekedést parkolás közben ne akadályozzuk! Ha megérkeztünk, és a kincsre is ráleltünk egy időutazásban lehet részünk...
 

10. Árvai híd és a betonhajó (Multi pont) (megkeresem)

Szélesség N 47,83220° - Hosszúság E 17,54199° - Magasság: 121 m
Nehézség / Terep:  2.0 - Úthossz a kiindulóponttól: mindkét pont 700 m alatt

Mivel a terület időszakosan víz alá kerülhet, a ládát gondosan helyezzük a helyére és tegyük vissza az "elúszásgátlót" is! A kincsek az Ásványi-Duna jobb partján várakoznak, ami Ásványráró felől autóval is megközelíthető, kivéve az árvizes időszakokat.  A parton van elég hely az autó parkolására. Figyelem! A vízre történő lejárást és a földúton való közlekedést parkolás közben ne akadályozzuk! Jól olvastuk a címben, és nem vicc, itt valóban egy betonhajó található, a titkait pedig a ládika rejti. Már csak ezért is érdemes megkeresni. Ezen kívül egy másik érdekes pontról is találunk információkat. Az emlékmű koordinátái: Szélesség N 47°54'17.35" - Hosszúság E 17°17'0.31"
 

11. Háromtölgy kápolna (megkeresem)

Szélesség  N 47,90482° - Hosszúság E 17,28342° - Magasság: 121 m
Nehézség / Terep:  1.0

Ez a láda a Mosonmagyaróvár és Feketeerdő között található Háromtölgy kápolna kertjében fekszik. A kerítésen belül egy nagy fa rejtekében található. Autóval könnyen megközelíthető Mosonmagyaróvár felől is. A főútról letérve egy földúton haladunk egy rövid szakaszon, majd megérkezünk a kápolnához, ahol le is parkolhatunk. És hogy miért pont itt áll ez a kápolna? Története izgalmas, szerepelnek benne farkasok, pásztor, és még Szűz Mária is, de a pontos részleteket a doboz rejti…
 

12. Óriás feketenyár (megkeresem)

Szélesség  N 47,85700° - Hosszúság E 17,53390° - Magasság: 113 m
Nehézség / Terep:  2.0 - Úthossz a kiindulóponttól: 3,2 km

A láda a Nagy-Duna partján helyezkedik el, egy nagy fa rejtekében, az Ásványrárói-mellékágrendszer területén. Ez a láda két irányból is megközelíthető. Az egyik Ásványráró felől, ha innen közelítjük meg, a Halrekesztői zárás felől tegyük. Ha nem gond a hosszabb séta (3km), akkor ajánlott itt letenni az autót, és gyalog, a szigeteken át sétálni a Nagy-Dunáig. A másik útvonal, ha a Nagy-Duna mentén közelítjük meg a ládát. Dunaremetei kikötőtől 6,1 km-re található. Hogy mennyire óriás is ez a feketenyár, azt a saját szemeddel kell látnod, illetve adatait is a ládikában olvashatod…
 

13. Dunaremetei platános allé (megkeresem)

Szélesség  N 47,87907° - Hosszúság E 17,45545° - Magasság: 117 m
Nehézség / Terep:  2.0 - Úthossz a kiindulóponttól: 1,2 km

A láda Dunaremetét a Nagy-Duna partjával összekötő platános alléban helyezkedik el, egy fa rejtekében. Két irányból is megközelíthető. Az egyiken Dunaremete felől, a Dodó vadfarm és halastótól indulhatunk, itt kiépített parkolóban hagyhatjuk autónkat. Innen 1,2 km-es sétával érhetjük el a ládát. Valamint indulhatunk a Duna partján található kikötő parkolójából is, innen 0,8 km-es sétával érkezünk a helyszínre. Dunaremete érdekes nevéről és ezekről a szép fákról is többet árul el a kincsesláda…
 

14. Darnó-Lipót vadgesztenyefasor (megkeresem)

Szélesség  N 47,86142° - Hosszúság E 17,45115° - Magasság: 114 m
Nehézség / Terep:  1.5 - Úthossz a kiindulóponttól: 0,4 km

A láda a Darnózselit és Lipótot összekötő gesztenyefasoron helyezkedik el, egy fa rejtekében. Két irányból is megközelíthető. Az egyik Lipót felől, a Termál- és Élményfürdő parkolójából indulva, innen 0,4 km-es sétával érhetjük el, de indulhatunk Darnózseli felől is, innen 1,8 km-es sétával érkezünk a helyszínre. A gesztenyefasoron 2 autó csak nehézkesen fér el egymás mellett, ezt figyelembe véve ne álljunk meg autónkkal az úton, illetve út mellett. Magáról a fasorról és ezekről a fákról is információkat rejt a láda…
 

15. Árpád fája (régi láda: Kont-emlékhely) (Multi-láda) (megkeresem)

Figyelem! Koordináta változás történt! A helyes GPS koordináták:
Szélesség N 47.83514° - Hosszúság E 17.46171° - Magasság: 114 m
Nehézség / Terep:  1.0 - Úthossz a kiindulóponttól: 0,35 km

A láda a hédervári Árpád-fánál helyezkedik el, a főútról könnyen megközelíthető. Ez egy multi láda, melyben helyet kapott a Kont-emlékhely is. A Kont-fa történetében szerepel árulás és hazaszeretet, véres megtorlás, kőszívű asszony, és egy rejtélyes koldus is, de ahhoz, hogy megtudd, kinek milyen szerepe volt, meg kell lelned a ládát. ..
 

16. Tölösi kisvasúti út (megkeresem)

Szélesség N 47,77992° - Hosszúság E 17,61641° - Magasság: 110 m
Nehézség / Terep: 2.0 - Úthossz a kiindulóponttól: 1,9 km

A láda a Tölösi kisvasúti úton helyezkedik el, Vámosszabadiról egy tanösvény is fut erre. Két irányból is elérhető. Az egyik megközelítés a főút felől, majd földúton haladunk tovább (1,9 km). Esős, saras időben javasolt minél előbb letenni a járművet, mert autóval ilyenkor ez az út nem járható és természetesen a gumicsizma sem elhanyagolandó. Másik megközelítési lehetőség, ha a Nagy-Duna menti töltés felől (0,9 km). A földút mentén, a Vidra csárda közeében lehetőleg minél előbb parkoljunk. Itt hajdan egy gazdasági kisvasút üzemelt, de hogy mi szükség volt rá, és hogyan merült majdnem teljesen feledésbe, a ládából megtudhatod…
 

17. Bolgányi út (megkeresem)

Szélesség N 47.75967° - Hosszúság E 17.51726° 
Nehézség / Terep: 3.0 - Úthossz a kiindulóponttól: 1,45 km

A láda a Bolgányi út mentén helyezkedik el, Dunaszentpál, Dunaszeg és Kunsziget között. Egy fa rejtekében kutass! A főútról megközelíthető a töltésig, innentől legjobb gyalog menni, vagy bemehetünk a Bolgányi útra autóval, itt egy réten félreállhatunk, és kezdhetjük a keresést. Az uradalmi időkben itt egykor gazdasági kisvasút üzemelt. Honnan ment merre, és miért azt a dobozkából megtudhatod…
 

18. Nagyosztályi vadkörtefa (megkeresem)

Szélesség N 47,78901° - Hosszúság E 17,56682° - Magasság: 111 m
Nehézség / Terep: 2.0 - Úthossz a kiindulóponttól: 3 km

A láda 3 km-re található a dunaszegi kultúrháztól, a mezőgazdasági földek között, az út mentén. Könnyen megközelíthető a főútról, innen a kultúrháznál térjünk le, és egyenesen tovább haladva lassan egy földútra érkezünk. E mentén található a célpontunk. Itt áll az öreg vadkörtefa, de hogy miről is nevezetes, a ládából kiderül…
 

19. Révlejárói tölgyfa (megkeresem)

Szélesség N 47,73716° - Hosszúság E 17,75872° - Magasság: 113 m
Nehézség / Terep: 2.0 - Úthossz a kiindulóponttól: 0,2 km

A láda 0,2 km-re található a véneki kikötőtől, egy fa rejtekében. Könnyen megközelíthető, Véneken keresztül menjünk ki a Mosoni-Dunáig, itt a kikötőben és kempingben lerakhatjuk az autót. A településről, az árvizekről és erről a fáról is többet megtudhatsz, ha megleled a ládát…


20. Mária szoborfülke (megkeresem)

Szélesség N 47,74352° - Hosszúság E 17,68181° - Magasság: 110 m
Nehézség / Terep: 2.0 - Úthossz a kiindulóponttól: 0,06 km

A láda 60 méterre található a kisbajcsi polgármesteri hivataltól egy Mária szoborfülke őrzi. A településről és az oszlopról többet is megtudhatsz, ha rábukkansz a kincsre…
 

Eredményes kutatást kívánunk!