Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.
HU | EN
Facebook Instagram YouTube

Ecoregion SKHU Projekt


Ecoregion SKHU projekt

Az "Ecoregion SKHU" INTERREG projekt a Dunajské luhy / Dunamenti Tájvédelmi Terület és a Szigetközi Natúrpark természeti örökségének közös fejlesztésére összpontosít. Területileg Szlovákiában Pozsonytól egészen a Nagyléli-szigetig terjed 1 228 400 hektáron, Magyarországon a Szigetköz tájegység, 26 települését övezi a Szigetköz Natúrpark, amely 50 748 hektáron nyújtózik.

A természeti örökség ebben az övezetben jelentős lehetőségeket rejt magában a meglévő ökoturisztikai szolgáltatások fejlesztésére és javítására, a lakosság környezetvédelmi tudatosságának összehangolt fokozása, az ökoturizmus és a környezetvédelmi oktatás infrastruktúrájának kiépítése által.

A projekt az ökoturizmus és a környezetvédelmi oktatási infrastruktúra ("Ecoregion SKAT") kiépítésének első szakaszának folytatása, amelyet az Interreg SK-AT határokon átnyúló együttműködési program finanszíroz.

Az első szakasz célja az intézményi keret és a megfelelő térség megteremtése az ökoturizmus és az ökológiai oktatás fejlesztésében részt vevő szervezetek és szereplők szövetkezése számára a szlovák – osztrák határmenti régióban.

Ilyen háttérként a nemzeti kulturális emlékmű tárgya a Dunacsúni kastély és magtár lett kiválasztva.

Ezek a háromoldalú terület (Szlovákia-Magyarország-Ausztria) határán fekszenek, ez a tény a tervezet fő partnerét - a Pozsony megyei önkormányzatot (a továbbiakban BSK) ahhoz vezette, hogy kibővítse a partnerséget a magyar határmenti térségre is.

A projektben részt vesz a Pisztráng Kör Egyesület, a Szigetköz Natúrpark Egyesület, Kimle település és egy szlovákiai víziturisztikai vállalkozás a VODNETURY.sk.

A projekt révén a Pisztráng Kör Egyesület egy környezetbarát működtetésű Szigetköz Élményközponttal bővül, melyben sokoldalú környezeti nevelési ismeretátadás és szemléletformálás fog megvalósulni. 

Szigetköz Látogatóközpont

A projekt előzményeként kiválasztásra került egy tervező iroda, akik 2019-ben elkészítették a Szigetköz Élményközpont engedélyes terveit, majd a kiviteli terveket is. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken elérhető.

A projekt előzményeként kiválasztásra került egy könyvelő iroda is, akik 2020. novemberétől elkülönítetten könyvelik a projekttel kapcsolatos költségeket. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken elérhető.

2020 őszén kiválasztásra került a projektmenedzsment szervezet. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken megtekinthető.

Az épület kivitelezésére nyílt közbeszerzés kerül kiírásra. Ehhez elsőként a közbeszerzést lebonyolító akkreditált szaktanácsadó került kiválasztásra. Az ajánlati felhívás ezen a linken megtekinthető.

Az épület kivitelezésére a nyílt közbeszerzés zajlott az EKR felületen, mely sikerrel zárult. 2021. júliusában megkezdődtek a kivitelezési munkák, melyek 2022. őszén be is fejeződtek. 

Az épületben kialakított ökoháztartás terem konyhai eszközeinek beszerzése megkezdődött. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken megtekinthető.

Az épületben létrehozott multifunkciós terem elektromos eszközeinek beszerzése megkezdődött. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken elérhető.

Az épület mögötti karbantartási, személyzeti és VIP parkoló is kijelölésre került, kivitelezésének beszerzése megkezdődöttt. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken érhető el.

A belső kiállítás tervezése folyamatban van. Ősszel kezdődhet annak is a kivitelezése. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken érhető el.

A projekt fontos részét képezi a szigetközi és csallóközi diákság, pedagógusok és ökoturisztikai szakemberek bevonásával megvalósuló egy illetve kétnapos szakvezetős műhelyfoglalkozások. Ezen kívül a projektzáró esemény, a nyilvános Szigetköz Élményközpont átadó ünnepség is előttünk áll. Ezek szervezésének és lebonyolításának beszerzése megkezdődött. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken érhető el.

Az épületben kialakított öko barkácsolás műhelybe szükséges műhelyasztalok beszerzése is megkezdődött. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken érhető el.

Az épületben kialakított öko barkácsolás műhelybe szükséges kéziszerszámok, gépek és egyéb eszközök beszerzése is megkezdődött. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken elérhető.

Az épület környezetének karbantartásához szükséges mulcsozó kaszával ellátott kistraktor és utánfutó beszerzése is megkezdődött. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken elérhető.

Az épületben megvalósuló projektnapok és projekthetek dokumentálására egy fotós-videós stúdió is megtervezésre került. A szükséges eszközök beszerzése is megkezdődött. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken elérhető.

A kommunikációs és marketing feladatok elvégzéséhez szükséges tanulmány, weblap, óriásplakát, tájékoztató táblák, világítós tábla, kiadványok beszerzése is megkezdődött. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken elérhető.

A korábbi kiállítások mozgatható szárnyú madarainak érzékelővel és hanglejátszóval történő ellátásának beszerzése is megkezdődött. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken elérhető.

A tetőtéri csillagászati teraszra napteleszkóp és 3 csillagásztávcső és kiegészítő eszközök beszerzése is megkezdődött. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken elérhető.

A multifunkciós terem és a többi helység túlzott visszhangjának felmérése megtörtént. Az elkészült tanulmánynak megfelelően összeírt hangelnyelő panelek beszerzése is megkezdődött. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken elérhető.

A multifunkciós terembe a természettudományos előadások hátterében különböző különleges állatfajok tartását tervezzük, hogy őket bemutatva még közelebb hozzuk őket az emberekhez. Ez ehhez szükséges terráriumok beszerzése megkezdődött. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken érhető el.

Az élményközpont előtti térben szeretnénk egy köztéri alkotást készíttetni, melynek segítségével az érkező látogatók egy kis önreflekciót gyakorolva elgondolkodhatnak az Ember kilétén: Homo sapiens vagy Homo konzumens? Az ajánlattételi felhívás ezen a linken elérhető.

Az élményközpont központi adattárolására alkalmas szerver beszerzése megkezdődött. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken elérhető.

A kiegészítő tároló bútorok és fogasok beszerzése megkezdődött. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken elérhető.

A maradványforrásunk terhére a fotós-videós stúdió eszközeit egy plusz objektívvel fejlesztettük.

A csillagásztávcsövek tökéletes használatát lehetővé tevő tetőteraszi fix rögzítő elemek tervezése megtörtént, a beszerzése megkezdődött. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken elérhető.

A lepkeház szabályozott világításának, fűtésének és páratartalmának kialakítására beszerzést írtunk ki. Az ajánlattételi felhívás ezen a linken elérhető.
A Projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködései Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.